Bine ati venit

 

Sistem Satelitar de Navigaţie Globală (GNSS) este o denumire cumulativă pentru cîteva sisteme satelitare de navigaţie destinate determinării poziţiei (coordonatelor bi- sau tridimensionale) a obiectelor situate pe suprafaţa terestră sau deasupra acesteia.

 Astfel de sisteme satelitare sunt:

 Sistemul american de determinare a poziţiei (GPS),

 Sistemul Rusesc Satelitar de Navigaţie Globală (GLONASS).

 În momentul de faţă aceste sisteme funcţionează independent una de alta. Utilizatorul lucrează cu una din sistemele în dependenţă de receptorul ales. Sistemul american GPS este mai frecvent utilizat.

 În aplicaţii geodezice se utilizează tot mai multe receptoare cu capacitatea recepţionării semnalelor atît de la GPS cît şi de la GLONASS. Aceasta măreşte accesibilitatea, în special dacă există obstacole în calea semnalului (de ex. edificii sau arbori înalţi). Serviciul European Geostaţionar Mixt de Navigare (European Geostationary Navigation Overlay Service - EGNOS) complineşte sistemul GPS cu sateliţi suplimentari, ceea ce sporeşte precizia şi fiabilitatea măsurătorilor poziţiei pe teritoriul Europei.

 Receptoarele determină poziţia obiectelor pe care sunt instalate cu ajutorul semnalelor satelitare. Pentru determinarea coordonatelor receptorul recepţionează semnalele de la cel puţin patru sateliţi.

 Precizia şi fiabilitatea sistemelor GNSS existente sunt limitate. Precizia medie a sistemului GPS pentru aplicaţii civile variază între 1 şi 3 metri, alteori fiind şi mai joasă. Întrucît sistemul GPS este în mîinile armatei SUA, cea din urmă poate manipula precizia de poziţionare reieşind din considerente strategice. Acesta şi mai mult diminuează fiabilitatea datelor despre poziţie. În momentul de faţă, precizia sistemului GPS constituie, în majoritatea cazurilor, cca. 1 m, nefiind însă garantată. Prin urmare, aplicaţiile tehnice ce necesită precizie garantată nu pot conta doar pe GPS. În unele cazuri precizia necesară poate fi de cîţiva centimetri.

 Pentru aceste cazuri şi există sistemul MOLDPOS©.

 

FaLang translation system by Faboba